tiistai 8. lokakuuta 2013

Keuhkomycoplastma ja uimahalliklamydia

Nykypäivänä raflaavat otsikot ovat se juttu, joten kokeillaan nyt itsekkin... Sitten itse aiheeseen:

Ennätyksellisen myöhään alkanutta kautta on kerennyt kulua jo 5viikkoa. Elämme lokakuuta 2013. EM-kisoihin on aikaa enää reilut 2 kuukautta ja kausi ei oikeastaan ole vieläkään alkanut... Eikä ole alkamassakaan! Tuoreimmat verikokeet todistivat että Mycoplasma voi hyvin ja minä en. Lisäksi puolisentoista vuotta vaivannut bakteeri on saanut seurakseen veljensä Keuhkoklamydian. Ilmeisesti taustalla on myös uimahalliastma, jota nyt lähdetään selvittämään, tai itseasiassa vasta 2½ viikonpäästä, kun saan aloittaa treenin yli 120 sykkeellä. Kun 3½:n kuukauden kaudesta 2 ensimmäistä kuluu lähes treenaamatta olisi helppoa todeta ettei EM-mitalin tavoittelu ole enää realistinen tavoite. Tavoitteeksi olisi hyvä laittaa finaalipaikka, tai ehkä vain semifinaalipaikka. Tai sitten katseet voisi kääntää jo suoraan ensikesään ja Pitkänradan EM-kisoihin.

Mutta kun asiaa katsoo toiselta kantilta, voisiko huippu vauhti olla löydettävissä jo 3:n viikon päästä GP-kisoissa? Edellinen kausi loppui SE-vauhtiin elokuun puolivälissä. Lähtötilanne kauteen oli siis parempi kuin koskaan aiemmin. Ensimmäiset 3 viikkoa kaudesta kuluivat lähes kokonaan muualla kuin altaassa. Toisaalta ne hetket mitä altaassa vietin keskityin niihin kaikkein olellisimpiin juttuihin.

Tekniikka puolelta olen saanut luotua itselleni vahvan mielikuvan siitä kuinka 50 vapaauintia uidaan aikaan 21,2-21,3. Lisäksi uskon tietäväni miltä uinti tuntuu kun 50vaapaauintia vedetään alle 21sekunnin. Viimeiset pari viikkoa ovat olleet kilometrimäärällisesti vaatimattomia jopa allekirjoittaneen mittakaavassa. Molemmilla viikoilla matkaa on kertynyt noin 15km. Toisaalta tuosta matkasta noin puolet on ollut 25metrisiä, 50 ja 100metrin vauhdeilla ja tekniikoilla. Kahdessa viikossa siis yhteensä noin 15km sprintterin kisavauhtia.

Seuraavat 2½ viikkoa pitäisi treenata hengästymättä. Nuo viikot tulevat olemaan henkisesti raskaita, toisaalta niin ovat olleet jo 5 edellistäkin, vaikkakin hyvin eritavalla. Hyviä kehityskohteita tulevalle pariviikkoiselle ovat ainakin seuraavat:

Kuivalla:
-keskittyminen vartalon hallintaan
-hengitys harjoituksia
-syvien vatsalihasten aktivointia
-olkapäiden vahvistamista

Altaassa:
- kevyttä kelailua liukuvuuden ja taloudellisuuden hakemiseksi
- yksittäisiä teräviä maks 4-5sek suorituksia laadukkaasti siten ettei kerkeä hengästyä.
- teknisten yksityiskohtien hiomista esim. starttipallilla ja pintautuessa

Seuraava viikko onkin sitten jo GP-kisaviikko. Tuolla viikolla tärkeintä olisi saada elimistö kunnolla hereille, jotta kisoissa kropasta saa riittävät tehot irti.

GP-viikon jälkeen edessä olisi taas parin viikon jakso hyvin erilaista ärsykettä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tuo jakso päättyy AP Vinstoihin Pieksämäellä.

Viimeiset 3½viikkoa ennen EM-kisoja kannattaa suunnitella tarkasti vasta kun nähdään missä kunnossa kroppa on AP-vinstojen jälkeen.

Perusperiaate lienee kuitenkin se että mahdollisimman paljon 25metrisiä 50 ja 100m vauhdeilla ja tekniikoilla ja sekaan joitakin kovia rainbowset tyyppisiä "kestävyyssarjoja", joista selviydyttyä kroppa alkaa taas hakea keveyttä ja lennokkuutta jotka mahdollistavat huippu vauhtin EM-altaassa.

EM:t Herningissä lähestyvät, 65päivää aikaa ja monta treeniä tehtävissä. Nyt edetään päivä kerrallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti