keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Miten nopeutta treenataan?

1. Keskity täysillä omaan tekemiseen

2. Tauot taukoina ja verrat verroina. Muista lepo!

3. Vetojen pitää olla rentoja ja helppoja

4. Räjänhtävyys ja kiihtyvyys ovat myös oleellisia elementtejä, mutta kohta 3 huomioiden

5. Etsi omaa tyyliäsi. Älä kopioi muilta.

Näillä viidellä ajatuksella lähdettiin Kurkisen Tonin kanssa vetämään NSM-ryhmän kevätkauden keskiviikko nopeustreenejä. Itse treeni alkoi Tonin laatimalla 1400metrin alkuverralla joka jälkeen vedettiin kehittelemäni rinuliviesti.

Idea oli vetää piikki rintaa mahdollisimman vähillä vedoilla ja tulla vapari takaisin. Joukkueen vedot laskettiin yhteen ja jokaisesta otetusta käsivedosta annettiin 2sekunnin sakko joka lisättiin loppuaikaan. Mielestäni viesti oli onnistunut. Uinti oli kaikilla hyvin liukuvaa, mutta mitään loputonta liukujen venyttämistä ei kuitenkaan esiintynyt. Toisaalta vapari maaliintuloilla saatiin hyvää valmistautumista NSM:ien viestejä ajatellen.

Viestien jälkeen toinen joukkue meni Tonin johdolla treenaamaan käännöksiä ja minä jäin toisen joukkueen kanssa käymään läpi startteja. Starteissa keskityimmen starttiasentoon ja käsien käyttöön, sekä etujalan kevennykseen. Noin viidentoista minuutin jälkeen startti porukka meni tekemään käännöksiä ja päin vastoin.

Starttien jälkeen vedettiin 10minuutin drilli-viesti seuraavasti:

Startti->ilman potkuja pintaan->drilliä piikkiin-> vaparilla takaisin päätyyn.

Drilli vaihtui aina yhtäkkiä ilman että uimarit siitä tiesivät etukäteen. Välillä starttikorokkeella valmiina ollut uimari kuuli seuraavan drillin vasta pari sekunttia ennen omaa osuuttaan. Jokaisen piti siis keskittyä kunnolla ja varautua yllättäviinkin tilanteisiin.

Drilleinä oli mm. seuraavia:

-vpvu
-mummorinta
-ru-delf
-peruutus vapari
-sukellus
-sukellurinuli
-sculling
-peruutus seläri
-peruutus delffarit
-toinen käsi rinulia, toinen käsi perhosta
-korkkiruuvi
-peruutus ru-delf

Loppuverrana radoittain 400m seuraajohtajaa piikkeinä.

Treeni meni yllättävän nopeasti. Erityisesti startti/käännös osioon olisi voinut käyttää enemmänkin aikaa. SM-kisojen takia ensi keskiviikon treeni jää väliin, mutta seuraavalla viikolla jatkuu taas valmennuskuviot ja päästään viemään starttia ja käännöstä taas vähän eteenpäin.

Päivänbiisi V

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti