tiistai 14. elokuuta 2012

Viesti pohdiskelua - 6joukkuetta EM:iin?

Syyskausi pyörähtää todenteolla käyntiin näinä aikoina, kun lukiolaiset aloittelevat uutta lukukautta ja aamutreenikuviot palaavat normaali rytmiin. Ajatukset on hyvä kääntää kuitenkin jo loppusyksyyn, sillä ohjelmassa on  kahdetkin arvokisat. Marraskuun lopulla LREM:t Ranskassa ja joulukuun puolivälissä LRMM:t Turkissa. Nyt uuden olympiadin alussa olisikin hyvä paikka lähteä nostamaan viestien tasoa kohti maailman huippua.

EM-joukkue näyttää jo nykyisten rajanalitusten pohjalta erittäin hyvältä ja esim miesten sekariviestiin olisi tyrkyllä tällä hetkellä seuraavanlainen kokoonpani:

Sergei su: 24.71
Iisakki ru: 27,44 (Eetun koulu ei ilmeisesti mahdollista EM-reissua)
Outinen pu: 23,81
A-P vu: 21,54

=1,37,50
raja 1,38,87

ja kun tuosta yhteisajasta ottaa pois 1,5sekuntia viestivaihdoilla niin ajalla 1,36,0 oltaisiin oltu viime kisoissa sijalla 7 heti belgialaisten perässä.

MM-kisojen sekariviestikin kannattaa pitää mielessä...

Kesän Suomenmestareista koostettu joukkue ui paukusta ajan 3,32,03... Eli lentävällä 3,30,53...

Tuolla ajalla oltaisiin Dubaissa sijoitutta Italian ja Ruotsin väliin sijalle 11.

Aikaa kisoihin on vielä ihan riittävästi ja tason nostaminen on mahdollista. Miltä kuulostaisi 0,5sek/50m ja 1sekuntti/ 100m?

Noilla parannuksilla oltaisiin Puolan EM:ssä oltu jo pronssilla ja Dubain MM:ssä hopealla!

Moni teistä miettii tällä hetkellä syitä sille miksi tuollaiset parannukset eivät ole mahdollisia.

Mutta haastankin nyt uimarit miettimään asiaa toisinpäin! Mikä estää uimasta loppuvuodesta viestiosuuksia  joilla taistellaan jopa arvokisamitaleista?

Fokus siihen itse kilpailuun ja kilpailemiseen! Unohdetaan kynnysvauhdit ja muu diipa-daapa, kynnysvauhdillakun ei 50 ja 100m matkoilla oikein pärjää...

Kääntäkää siis ajatukset siihen mistä nuo tarvittavat sekunnit pudotetaan, pari kymppää startista, ja jokaisesta käännöksestä, jokaiseen käsivetoon 3senttiä lisää pituutta ja frekvenssi 2% tiheämmäksi... Noilla pärjätäänkin jo ihan kiitettävästi!

Ja vaikka ihan jokainen ei parannuksiin yltäisikään on jokainen kymmenys pois kokonaisajasta.

Yksi erittäin mielenkiintoinen uudistus LREM-kisoihin on myös tyttö-poika viestit!

Kyllä, luit oikein! Niin syksyn EM-kisoissa kuin Maailmancupissakin, ohjelmaan on lisätty 4x50m vuv ja skuv joukkueilla joissa ui kaksi naista ja kaksi miestä! Vapari viestissä joukkue rakentuu luonnollisesti 2 parhaasta 50vaparistista molemmissa sukupuolissa...

Sekariviestin kokoonpano sen sijaan onkin hieman haastavampi.

Periaatteessa nopein joukkue kasautuu siten että niissä kahdessa lajissa joissa nais ja mies edustajan välinen ero on pienin käytetään nais edustajaa ja vastaavasti niissä lajeissa missä ero on suurin käytetään mies edustajaa.

Koska järjestys on kuitenkin Su-ru-pu-vu. Ei välttämättä kannata uittaa miehiä 2 ensimmäisellä osuudella ja päästää sitten toisella puolikkaalla vastustajajoukkueiden miehiä hyödyntämään naistemme plaania...

SM:ien perusteella erot olivat seuraavat:

Su 3,11sek
ru 3,61 sek
pu, 3,19sek
vu 2,94 sek

Rinulissa ero on selkeästi isoin mutta muut 3 lajia ovat hyvin lähellä toisiaan. Lisäksi syksyn mittaan tulee varmasti muutoksia suuntaan ja toiseen joten mielenkiintoista nähdä millä kokoonpanoin lopulta uidaan.

Nykyisten näyttöjen perusteella mietityttää myös liiton valintapolitiikka viestiuimareiden suhteen...

viestiin valitaan max 2 uimaria ilman aikaraa...

tyttöpoika vapariviestin tarvittaisiin nykynäytöillä mukaan yksi 50vu mies ilman aikarajaa...

Tämän valinnan jälkeen miesten 4x50vapariviestistä puuttuisi enää 2 uimaria... Voidaanko heidät vielä valita? Viestin aikarajahan on jo rikki puolellatoista sekunnilla. Tyttö-poikaviesteihin liitto ei ole asettanut aikarajoja. Toisaalta suomesta löytyy tälläkin hetkellä noin 2 viestijoukkueellista uimareita joilla olisi mahdollisuus henk. koht. aikarajaan jolla viesti valinta hoituisi ilman sen kummempia säätöjäkin. Eli uikaahan lujaa!

1 kommentti:

  1. Olisihan se hienoa jos suomellakin olisi edes lyhyen radan em uinneissa viestijoukkue edustus myös miesten puolella.

    VastaaPoista