keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Tekniikkakokeilulla EM-finaaliin


Edellisen tekstin lisäksi ajattelin kirjoittaa vielä tarkemmin 100vaparista. Torstai iltana 50vaparin finaalin jälkeen fiilis ei ollut paras mahdollinen. Kaikissa finstoissa jokin juttu meni pieleen eikä kunnon onnistumista sattunut. Käytin koko loppuillan asian käsittelyyn eikä tulevan päivän 100vu käynyt edes mielessä. Perjantai aamuna olo oli kuitenkin torstaita paljon energisempi ja ajatus hyvästä 100vaparista nousi mieleen samantien.

Verrassa kokeilin perinteistä 100vaparin tekniikkaani erilaisilla nopeuksilla. Aluksi hyvin hiljaa ja kevyesti ja siitä hiljalleen kiihdyttäen niin että uinti pysyisi edelleen kevyenä. Sataselle kestävyydenkannalta riittävä keveys olisi vauhtina tarkoittanut noin 26sekunnin aloitus finstaa loppuaikana ehkä noin 51,5. Jotain piti siis keksiä.

Mietin aluksi Vuorelan Teemun IKM 100vaparia ja sitten ensimäisiä 50sekunnin alituksiani. Näin mielessä omat uintini ja Teemun uinnin ja yritin siltä pohjalta lähteä kokeilemaan miten vauhtia saisi lisää. Ensimmäisillä vedoilla mieleen tuli myös syksyn järjettömät nelosmättötreenit ja tekniikka niiden sarjojen lopulla.

Tältä pohjalta sain 75m aikana melko hyvän tuntuman siitä miten ensimmäisestä finstasta lähtisi noin 3sekunttia pois. Kokeilin uutta tekniikkaa erilaisilla vauhdeilla, hitaan ja melko vauhdikkaan uinnin välillä ei ollut juuri mitään eroa keveydessä. Sellaista semi-raskasta uintia jota ei ihan kokosatasta jaksaisi uida, vaan loppu hyytyisi

Sanoin tekniikka kokeilusta Makelle joka oli juuri tullut verra-altaalle ja nähnyt viimiset vedot. Oli kuulemma näyttänyt hyvin erilaiselta kuin normaalisti. Vahvalta ja hyvältä kuitenkin. Tultiin siihen lopputulokseen että tätä kannattaa kokeilla itse lajissakin,  75 uudella tekniikalla ja viimeiset 25 kiihtyvänä finstan tekniikalla. Tämä siitäkin huolimatta että loppu tulisikin hyytymään.

Lopulta tekniikka toimi hyvin ja aloitus finsta tuli aikaan 23,50 eli tasan sekunnin kovempaa kuin GP:ssä aamulla. Loppuaika 48,78 (GP 50,75). Hyytyminen oli siis vähäistä ja tekstiili ennätys parani 0,25sekunnilla.

Illan semifinaaliin lähdin samalla ajatuksella. Kokemusta alkuverrojen lisäksi jo yhden satasen verran joten varmuutta alkoi jo löytyä. Aloitus 23,05 (GP-finaali 24,19) ja loppuaika 48,17 (GP-finaali 49,27). Loppu oli tällä kertaa ehkä aavistuksen raskaampi ja uinnin pitäminen rentona vaati keskittymistä ja joillain vedoilla se ei eds ihan onnistunut. Tekstiili ennätys parani kuitenkin jälleen. Tällä kertaa 0,61sekunttia. Puku ennätyskään ei jäänyt kuin 0,09sekunnin päähän ja SE 0,12. Näistä lähtökohdista oli hyvä jatkaa lauantain finaaliin.

Lauantaina olo ei ollut yhtä energinen kuin perjantaina ja verroissa kevytkin uinti tuntui raskaalta. Finaalissa sain rentouden pidettyä semifinaalia paremmin ja käännöksetkin oli semifinaalia puhtaampia. Uinti oli siis parempi, mutta päivänkunto huonompi. Aloitus 23,17 ja loppuaika 48,35.

Tulevaisuutta ajatellen 100vapari oli kokonaisuutena kisojen antoisin kokemus. Näistä lähtökohdista on hyvä jatkaa eteenpäin.

Päivänbiisi XCV 

3 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä uinneista ja sääli että aikasi ei riitä MM-uinteihin.Mihin aikaan olet uinnut 25m VU? Tuota matkaahan ei virallisesti uida,mutta tuli mieleen kun poika (11v)ui alakoulujen kisoissa 15.44.
    Mutta tsemmpiä jatkoon uusiin koitoksiin.

    VastaaPoista
  2. Treeneissä paras noteeraus on 9,1 siten että kello käynnistyy kun jalat irtoaa lähtökorokkeesta. Virallinen aika olisi tuolla uinnilla luultavasti jotain 9,9 ja 10,3 välillä.

    MM-kisareissun väliin jäämistä on turha harmitella. Kisoja tulee ja ensikesänä on jo Pitkän radan MM-kisat joissa ruvetaan jo luomaan katsettta Lontoon Olympia altaalle. Nyt on hyvää aikaa taas treenata kohti kesää kun ei enää tarvitse pitää terävinrä kisakuntoa yllä :)

    VastaaPoista
  3. Mikähän on tuon matkan "maailman ennätys" kun FINA ei noita virallisesti noteeraa, mutta esim.Suomessa kumminkin kirjataan?
    Niin, on varmaan kiva seurata kisoja kotoa käsin (vaihteeksi)? Onnea tuleviin kisoihin.

    VastaaPoista