lauantai 4. kesäkuuta 2011

Alansa mestareita - osa 2, Michael Jordan

http://www.zootpatrol.com/wp-content/uploads/2010/12/michael_jordan1242892345.jpg


Michael Jordania pidetään yleisesti maailman kaikkien aikojen parhaana koripalloilijana. Jordan tunnetaan erityisesti uskomattomista yksilösuorituksistaan kentällä, mutta hän oli myös loistava puollustaja ja joukkuepelaaja. Tiimityön merkityksestä kertoo myös hänen ajatuksensa, "lahjakkuus voittaa otteluita, mutta joukkuepeli ja älykkyys voittavat mestaruuksia".

Jordanin menestyksen salaisuuksia oli fyysisten ominaisuuksien ohella vahva itseluottamus ja oikeanlainen tapa suhtautua urheiluun. Treenaus ja pelaaminen oli hänen mielestään parasta silloin kun se oli hauskaa ja leikkisää. Hän ei kuitenkaan antanut periksi helpolla tiukassakaan paikassa vaan yritti viimeiseen asti löytää  ratkaisuja haasteisiin. Uuden kokeilu ja virheiden hyväksyminen oli myös tärkeässä osassa hänen kehityksessään mestariksi. Tätä ajatusmaailmaa kuvastaa hyvin Jordanin lausahdus: 
"I can accept failure, everyone fails at something. But I can't accept not trying."

Suuret saavutukset eivät yleensä tule tekijöilleen yllätyksenä vaan tehdäkseen jotain suurta on uskottava omiin kykyiihin ja mahdollisuuksiin ja nähtävä mielessään itsensä tekemässä se. Tämäkin osa-alue oli Jordanin hallussa tästä lainauksesta päätellen: "You have to expect things of yourself before you can do them."

Michael Jordanin menestyksen takana oli varmasti ennenkaikkea rohkeus olla oma itsensä ja tehdä omat itselleen sopivimmat ratkaisut muiden odotuksista ja mielipiteistä huolimatta. Moni katsoo tällaisen toiminnan usein tilanteesta riippuen esimerkiksi laiskuudeksi, itsekkyydeksi tai jonkinlaiseksi sooloiluksi vaikka ratkaisu olisikin paras kyseiselle henkilölle ja lopulta koko joukkueelle.

Meidän sprintteriryhmän treenauksessa ja kilpailemisessa korostetaan paljon samoja asioita joita Jordan on tuonut esiin omasta tekemisestään. Loppuun vielä pari loistavaa lainausta sopivien videolinkkien kera:

"Leiki. Pidä hauskaa. Nauti pelistä."
-Michael Jordan

"Esteiden ei tarvitse estää sinua. Jos törmäät seinään, älä käänny ympäri ja anna periksi. Selvitä kuinka ylität, kierrät tai menet sen lävitse. 
- MJ 


"Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen."
-Michael Jordan

Päivänbiisi CXXXVIII

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti