tiistai 22. marraskuuta 2011

Lajirajat ylittävää yhteistyötä

Olen jo pidemmän aikaa toivonut että pääsisin treenaamaan ja keskustelemaan muidenlajien suomalaisten kärkinimien kanssa. Mainitsin asiasta myös mm. vuosi sitten näihin aikoihin Vierumäellä pidetyssä valmentajakoulutuksessa, jossa suuri osa Suomen olympiavalmentajista oli paikalla  ja itse olin luennoimassa olleen Maken avustajana ja kommentaattorina. Yleinen vastaanotto oli pitkälti sellainen että riittää kun valmentajat tekevät yhteistyötä keskenään ja urheilijoiden on parempi treenata oman lajin urheilijoiden seuraassa. Ehdotukselleni yhteisistä treeneistä uimareille, voimistelijoille ja pikaluistelijoille naurettiin melkeinpä päinnaamaa ja jälkikäteen sain kuulla valmentajilta että tuollaista voi kuulla vain Maken valmennuksessa olleelta.

Nyt toiveeni alkaa kuitenkin käydä toteen. Pääsy mukaan Soneran Nextgeneration-projektiin avasi jo hyvän tien päästä verkostoitumaan erilajien kansallisten ja osittain myös kansainvälisten huippujen kanssa. Projektin tarkoitus on edistää erityisesti urheilijoiden välistä tiedonvaihtoa ja hyviä keskusteluja käytiin jo Projektin avauksessa.

Meillä Jyväskylässä alkaa torstaina Keski-Suomen Urheiluakatemian Areena-toiminta, jonka tarkoitus on saatta samantasoisia huipulla olevia tai sinne pyrkiviä urheilijoita yhteen kehittämään omaa osaamistaan ja tekemistään. Torstain jälkeen olen viisaampi asian suhteen ja kirjoitan silloin enemmän asiasta.

Keskusteluakin enemmän minua on kiehtonut ajatus yhteistreeneistä. Tänään siltäkin osalta päästiin alkuun, kun MM-tasollakin Suomea edustanut telinevoimistelija Sakari "Sakke" Vekki vieraili treeneissämme Hippoksella. Torstain kuivatreeni vedetään sitten telinesalissa Saken johdolla ja perjantaiksi Sakke lupautui myös altaaseen.

Huhujen mukaan yhteinen kuivatreeni on suunnitteilla myös JYP:in liigajoukkueen kanssa tästäkin lisää myöhemmin.

Tähän loppuu vielä vähän tämän päivän treeneistä:

Viimeyönä nukuin todella huonosti ja heräilin vähän väliä. Ehkä kroppa kävi vielä hieman ylikierroksilla tai muuten vaan uni oli katkonaista. Aamulla totesin ettei kroppa ole riittävän palautunut ja ilmoitin asiasta Makelle. Jatkoin nukkumista ja sainkin vielä neljä tuntia nukuttua. Keskipäivän treeni sattui taas niin huonoon aikaan että kaikki muut olivat koulussa tai töissä. Onneksi hallilla oli väljempää ja sain vetää treenin omalla radalla. Tunnin nopeustreeni oli tällä kertaa seuraavanlainen:

200av
2x (25aq-pot-u + 25sc + 50hyper, käännös uiden)
100 I/V vauhtileikittelyä

vetokumilla 12 vetoa:

2x sr-laukaus sukellus rinulia
3x sa-vu, 2:lla pintautumisella
2x sr-vu
3x sa-vu
2x sa-vu+käännös max

50br-vu (ei kellotusta uinti videolle)

Vaikka matkaa ei tullut edes kilometriä niin treeni oli erittäin onnistunut. Jokainen nopeusveto oli erittäin laadukas ja muutenkin tekniikkateema oli vahvasti mukana. Finstan broukkenissakin aikaa tärkeämpi oli fiilis ja tuntuma. Ensimmäisellä piikillä kiinni otteesta ja kiihtyvästi käännökseen. Toisella piikillä taas rytmistä kiinni ja loppu Bousquetmaisesti lasketellen. Vetokumivetojen palautuksilla kävimme Maken kanssa hyvää keskustelua EM-viimeistelystä ja ylipäätään tulevasta treenauksesta.

Illan kuivatreenissä porukkaa olikin sitten ihan hyvin paikalla. Aluksi perinteisempää kuntopiiriä seuraavilla suorituspaikoilla:

1. kuntopallon ylöspäinheitot
2. rullaukset voimapyörällä
3. TRX (veto tai punnerrus)
4. Rappuset pikaluisteluhypyillä
5. kuntopallolla alaspäinheitot
6. punnerrukset kahvoilla
7. rullaukset voimapyörällä
8. rullausta mekaanikon kelkalla
9. tasaloikat porraspenkillä + pudotushyppy
10. tasatyöntö hiihtolaitteella
11. tauko

Näitä mentiin kaikkiaan noin 5kierrosta. Ensimmäiset parikierrosta hieman lämmitellen isommilla toisto määrillä ja rauhallisemmalla temmolla. Viimeiset kolme tehokkaammin 40sek työtä 20sek lepoa/siirtymää periaatteella.

Toinen sarja tehtiin pareittain:

2x reppuselässä kanto (kerran kannettavana ja kerran kantajana)
5x kuntopallonheitto "rinulinpalautus"
2x palomieskanto
5x kp...
2x kottikärrykävely
5x kp
4x apinanleipäpuu/ (2x/hlö)
5x kp
20x vatsat pareittain (toinen polvillaan nelinkontin ja toinen istuu harteilla ja ottaa tukea jaloilla toisen jaloista... 20/hlö)

näitä mentiin 3kierrosta.

Tein tuon jälkimmäisen setin Saken kanssa ja voimistelutaustaa permanto/trampoliini treeneineen ei voinut olla huomaamatta. Sen verran näppärästi Sakke hyppäsi harteille palomieskannossa. Apinan leipäpuussakin liikkeistä löytyi voimistelumaista heiluriliikettä siinämäärin ettei allekirjoittanu ihan pysynyt rekkimäisen napakkana.

Suurella mielenkiinnolla kohti loppuviikon treenejä.

Päivänbiisi CLXXXIII

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti