lauantai 30. huhtikuuta 2011

Alansa mestareita - osa 1, Ronnie O'Sullivan

Mistä tekijöistä syntyy huippusuoritus?  Mitkä tekijät ovat olleet eri ihmisten huippusuorituksian rakennuspalikoina. Mistä alojensa mestarit ovat luoneet oman mallinsa tehdä huippusuorituksia?

Ronnie O'Sullivan on yksi maailman arvostetuimmista snooker-ammattilaisista. Ensimmäisenä O'Sullivanista tulee mieleen muutamat huikeat lyöntiisarjat ja valtava lista turnausvoitoista.

O'Sullivanin on varmasti löytänyt oman mallinsa tehdä kovaa tulosta. Katsojalle huippusuorituksista välittyy ensimmäisenä keskittyminen tekemiseen, eläminen hetkessä. Tekeminen näyttää myös helpolta ja rennolta. Katse on kokoajan tiukasti pallossa ja flown löytyessä lyöntien välinen aika kutistuu minimiin. Tämä taas viittaa vahvasti siihen että vaikka kroppa tekee vielä edellistä lyöntiä on ajatukset jo seuraavassa lyönnissä ja sen vaikutusten arvioinnissa.

Lajina snooker on vähän fyysistäkuormitusta vaativa taitolaji. Fyysinen palautuminen ei ole lajissa kovin suuri ongelma joten fyysisen treenin määrä on varmasti ollut valtava. Laji vaatii myös valtavasti motorisia ominaisuuksi ja henkistä treeniä. Näin ollenhuippusuorituksen taustalla on varmasti valtava työmäärä.

O'Sullivan on lukuisten huippusoritusten ohella pelannut ajoittain myös erittäin huonosti. Tämä ailahtelevuus lasketaan helposti O'Sullivanin heikkoudeksi, mutta on varmasti myös hänen vahvuutensa. Saadakseen energiat ylös huippusuoritusta varten on välillä käytävä myös pohjalla. Maksimaalinen huippusoritus vaatii usein vastapainokseen myös maksimaalista alisuorittamista.

Itsevarmuuden puutteesta Ronnie O'Sullivania ei ainakaan voi syyttää silloin kun peli kulkee. Alla lainaus wikipediasta:
Vuonna 2010 O'Sullivan aiheutti jälleen hämmennystä 12bet.com World Open-turnauksessa, jossa hän ottelussaan Mark Kingiä vastaan kysyi tuomari Jan Verhaasilta, pussitettuaan yhden punaisen ja tämän jälkeen mustan pallon, että onko maksimibreikistä luvassa rahapalkinto. Tuomarin selvitettyä asian kävi ilmi, että erillistä palkintoa ei tästä ole tiedossa, johon O'Sullivan totesi, että siinä tapauksessa hän jättää viimeisen mustan pallon pöydälle ja näin ollen lyöntisarjan tasaan 140. The Rocket teki kuin tekikin 140 pistettä, jonka jälkeen hän kätteli vastustajaansa, mutta jatkoi kuitenkin loppuun asti tuomarin kehoitettua häntä lyömään viimeisen mustankin pussiin

Alla olevalla videolla huippusuoritus Ronnie O'Sullivanin tyyliin:

1 kommentti:

  1. Kiitos O`Sullivan-videosta. Tuo henkinen tila olisi jokaisen hyvä löytää itsestään huippusuoritusta hakiessa. Asenne, rentous helppous, leikinomaisuus, oleminen tässä ja nyt, mahdollisuuksien tila, flow...

    VastaaPoista