keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Kisakauden kynnyksellä

Syyskautta on jo 2kuukautta takana, mutta ensimmäisiä kisoja saa vielä odottaa. Yleisellä tasolla ensimmäisiä kilpailuita on käyty niin kotimaassa kuin maailmallakin. Suomen simma.nu ihmettele mikä on vikana kun ei maailmancup kiinnosta. Sama vikaa tuntuu olevan maailmalla muutenkin. Maailmancupin avaus Dubaissa oli monen lajin osalta surullista katsottavaa. Osassa lajeista alkueriä ei uitu ollenkaan niukan osanoton vuoksi ja yleisesti taso jäi finaaleissakin huonoksi. Surkeinta meno oli naisten 800vaparissa jossa virallisen tuloksen saaminen riitti mitaleille ja ylivoimainen voitto irtosi 9minuutin alituksesta (8.45,4 vs. 9.17,5).  Naisten 200perhosen 5finaalista 4 sai tuloksen ja palkintopallille riitti 2,16,67. Finaalijaksossa nähtiin myös päälle 36sekunnin 50rinuli ja 32:n 50perhosta.

Hieman kovatasoisempia lajeja löytyi miesten puolelta, mutta sielläkin palkinnot irtosivat halvalla. Miesten 50 ja 100vu:ssa kärki oli noin SM-finaalitasoa, mutta finaaleihin pääsi Dubaissa hieman helpommalla kuin Vaasassa. Joitain koviakin tuloksia kisoissa nähtiin. Esimerkiksi naisten 200selkää taittui Daryny Zevinalta aikaan 2,02,94.

Tukholmassa ja Moskovassa tulostaso oli jo lupaavasti nousussa vaikkei vielä Maailman cupin ansaitsemalla tasolla aivan ollutkaan. Berliinin lähtölistoilla leveyttä alkaa jo olla paremmin. Esimerkiksi Ranskasta ja Italiasta tulee kovia uimareita mukaan, isäntämaa Saksasta puhumattakaan. Esimerkiksi 100perhosen top-8 näyttää lupaavalta:


"Phelps, Michael 1985 USA    49.22
McGill, Tyler 1987 USA       49.77
Deibler, Steffen 1987 GER    49.95
Korotyshkin, Evgeny 1983 RUS 50.23
Czerniak, Konrad 1989 POL    50.70
Cavic, Milorad 1984 SRB      50.80
Huegill, Geoff 1979 AUS      50.93
Sano, Hidemasa 1984 JPN      51.50"
Berliinissä mukana on myös hyvä joukko suomalaisia. Itsekkin suuntaan Ossin kanssa viikonlopun pikavisiitille Berliiniin. Mielenkiintoista nähdä miten rajusti 100vaparin taso nousee. Vielä Moskovasta finaalipaikka olisi irronnut kohtuu "helposti" (48,96), mutta Berliiniin listalla 8. ilmoitettu aika on 47,05.

Vielä pari sanaa päivän treeneistä. Aamutreeni aloitettiin kuivalla. Aluksi palloteltiin vesipallolla ringissä fysiopallojen päällä istuen. Sen jälkeen make piti taas haastattelun. Tällä kertaa olin itse haastateltavana ja käytiin läpi syksyn kisojen todennäköinen lajiohjelma ja suunnitelma.

Altaassa käytettiin taas fysiopalloja. Tällä kertaa uitiin 4x25/hlö viesti vesipallovaparia fysiopalloa kuljettaen. Illalla uitiin samaviesti uusiksi. Aamulla joukkueemme (pete, mikko, noora, minä) hävisi viestin kohtuu selvällä marginaalilla. Illan finaalissa aika parani noin 20sekunttia ja vaikka vastustajakin pystyi parantamaan tulostaan selvästi voitimme finaalin noin 1½sekunnin marginaalilla.

Loppuun vedettiin vielä tehosarja joka oli muotoiltu yksinkertaisesti:

4x

25 startilla L. 60"
2x25 L. 30"
50 L. 60"
75 L. 90"

Vauhdin sai päättä itse oman tuntuman mukaan. Idea oli kuitenkin uida tilanteeseen sopivat tehot. Osan sarjoista sai myös jättää uimatta.

Itse panostin tälläkertaa piikkeihin ja finstaan. Ensimmäisen kierroksen jälkeen jätin 75uimatta ja vauhti tuntui kiihtyvän. Aamutreenin yhteydessä Miian auki hieromat hartiat alkoivat taas totella käskyjä ja uintiin löytyi rentoutta. Tuloksena syksyn parhaita piikkejä (pari kertaa 9,5) ja muutenkin kovia treeni aikoja.

Ai niin. Iltatreenin lämmittelyksi pelattiin uppopullaria. Käytännössä siis uppopalloa, mutta pallon sijaan pelivälineenä toimi perinteinen täytettävä rollopullari jossa taisi olla  veden lisäksi jokunen pikkukivi lisäpainona ja maalina toimi toisessa päässä T-viiva ja toisessa päässä käsipainoilla pohjaan rajattu vastaavan kokoinen alue. Viimeisen viikon aikana niin Make kuin uimaritkin ovat olleet poikkeuksellisen innovatiivisella tuulella ja treeneissä on kokeiltu kaikenlaista.

Loppuun vielä haaste tasapainoilusta kiinnostuneille: Heitä fysiopallo veteen ja nouse sen jälkeen vedestä pallon päälle istumaan ja nosta kädet kohti kattoa/taivasta. Kuulostaa äkkiseltään aika helpolta, mutta itse ainakin jouduin parissa treenissä treenaamaan ennen kuin onnistui.

Päivänbiisi CLXXVII
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti