Tässä nyt viimein tämä kakkos osa kämpän esittelystä. Kiitokset muistutuksesta lähtee Suomen Turkuun.
Pari kysymystä uinti-ihmiseltä ja ei-uinti-ihmiseltä liittyi termeihin.
Ei-uinti-ihminen mainitsi termin "broukkeni" olevan hänelle hepreaa. Kyse on kuitenkin uimarislangista, joka saattaa äkkiseltään kuulostaa heprealta varsinkin kumpaakaan kieltä ymmärtämättömän pikkusisk... khmm... ei-uinti-ihmisen mielestä :)
Kyseessä on siis varsinkin meidän sprinttereiden käyttämä tehovetomuoto, jossa joku noin kilpailu matkaa vastaava matka vedetään kilpailuvauhtisesti kahdessa tai useammassa pätkässä noin 10-20sekunnin tauoilla. Esimerkiksi "100vu br" tarkoittaa 100metrin vapaauinti broukkenia, joka vedetään perinteisesti siten että alkuun 50metriä startilla ja sen jälkeen pidetään noin 15sekunnin tauko. sitten jatketaan vedestä 25metriä ja pidetään 10sekunnin tauko ja uidaan vielä vedestä yksi 25metrinen. Blogissa olevassa treenissä kirjoitan tämän yleensä lyhennettynä muotoon 100vu br (50-25-25) ja perässä oleva aika esim 48,8 on siis tuohon 100metriin käytetty aika ilman taukoja.
Vaihtoehtoisesti tuo 100broukkeni voidaan vetää myös esimerkiksi (25-50-25, 50-50 tai vaikka 20metrin pätkissä sopivilla tauoilla).
Toinen, tällä kertaa uinti-ihmisen kysymä termi oli "golf". Kuten oikeassakin golfissa myös meidän altaassa harjoittamamme golf perustuu tavoitteeseen saada mahdollisimman pieni tulos. Golfkierrokseen käytettyjen lyöntien sijaan lasketaan yhteen 50metrin uintiin käytetyt käsivedot tai vetoparit ja uintiin käytetty aika. Esimerkiksi 31sekunnin uinti liu'utellen 17vetoparilla tuottaa tuloksen 31+17=48, kun taas 25sekunnin spurttaus 21vetoparilla tuottaa tuloksen 25+21=46. Optimaalinen tapa voisi esimerkki henkilöllä olla vaikkapa 18vetoparilla saavutettu 27sekunnin aika, josta muodostuisi siis tulos 27+18=45.
Golfissa vauhti ja vetopituus nousevat siis tarkkailun kohteeksi ja joku voi saada sitä kautta uintiin lisää liukuvuutta. Golfatessakin on kuitenkin hyvä muistaa että kisoissa vetopituudesta ei saa lisäpisteitä vaan aika ratkaisee. Siksi vetopituutta enemmän kannattaakin yleensä kiinnittää huomiota uinnin helppouteen suhteessa aikaan. Sillä mitä kevyemmin ja vähemmän kroppaa kuormittaen pystyt tulemaan vaikkapa 100vu ensimmäisen puolikkaan aikaan 30sekunttia, sitä enemmän paukkuja on käytettävissä toisen puolikkaan uimiseen mahdollisimman nopeasti vetopituuuksista ja vetomääristä riippumatta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti